Jutun lähetti Mietin , Maaliskuun 8, 2016 kello: 22:09:09
Re: AgilitypaneeliVastineena juttuun: Re: Agilitypaneeli, jonka kirjoitti: Laura M , Maaliskuun 8, 2016 kello: 21:29:38:
Laura M kirjoitti:
» Kyllä siellä paneelistit esittivät ohjaajan kehittymiseksi vinkkejä useammista koirista tai lainakoirista jolloin ohjaajalle saadaan toistoja, mutta yksittäisen koiran toistomäärät eivät ole suuria. Lisäksi korostettiin ohjaajan oppimista kouluttamisen kautta kun näkee useita erilaisia koiria ja suoritustapoja sen oman ja oman koiran suoritustavan lisäksi. Jokainen taisi myöntää että uutena harrastajana on tullut treenattua selvästi enemmän ja lähes aina se ensimmäinen agilitykoira on vähän harjoituskappale. Myöhempien koirien kanssa ohjaajalla on jo perusosaaminen ohjauksiin ja liikkumiseen sekä tietotaitoa mitä ja miten koiralleen kouluttaa niin toistomäärät jäävät pienemmiksi.» Minua ihmetyttää ihmisten kiire päästä kisaamaan. Olen itse tämän nuorimmaisen kanssa tehnyt perustyötä melko kauan ja kisaamaan alettiin vasta kun koira reilu 3v. Kisoja alle 10 starttia takana ja tuloksiakin on tullut. Oletan että koirallani on vielä noin 6 vuotta hyvää kisa-aikaa takana ja sen pohjat on tehty huolella mutta ei kiireellä joten tuskin meidän tarvitsee erikseen 3 luokan juttuja harjoitella jos (kun) sinne joskus päästään. Treenattu on lähinnä viikkotreeneissä eli kerran viikossa ja jossain vaiheessa lisänä lyhyet keppitreenit ja nyt syksyllä lyhyitä kontaktitreenejä. Ainakin minä olen tykännyt tämän koiran kanssa treenaamisesta ja harrastamisesta kun ei ole ollut mitään kiirettä minnekkään.
» Mietin kirjoitti:
» » Mietin kyllä itsekin noita treenimääriä. Nyt tuli vähän sellainen olo, että jos ei pääse huipulle treenaamalla maks kerta viikkoon maks 15 minuuttia, niin ei sinne sitten kanssa ole asiaakaan. "valmiille", kokeneelle koiralle tuo määrä varmasti riittääkin, mutta jos kyseessä on nuori tai sillä vanhemmalla on joku projekti menossa (kontaktien vaihto/lähtörutiinit uusiksi/keppien itsenäisyys/hyppytekniikan parantaminen tms.) niin kyllä aika hullun kauan saa pitää taukoa kaikesta muusta treenaamisesta, jos ei kärsi treenata kun kerran viikossa ja koiran "valmistuminen" kestää kaaauan.» » Ja entäpä sitten näissä tilanteissa ohjaajan rutiinin ylläpito, jos ei ole kokenut ohjaaja. Panelisteilla kaikilla taisi olla vähintään kymmenen vuotta lajin parissa, mutta meillä on todella motivoituneita ja potentiaalisia ohjaajia, joilla on lajihistoriaa vasta vaikka 3 tai 4 vuotta, mutta ahkeralla treenaamisella karttuisi nopeasti. Ihan oikeastiko silloin pitää vaan tyytyä treenaamaan ihan maks kerta viikkoon ja harmitella, kun kehittyminen on niin hidasta? Tietenkin järki pitää pitää päässä treenimäärissä, mutta välillä esim. kerta viikkoon koiran tekniikkatreeniä ja kerta viikkoon ohjaajan ratatreeniä ei varmasti ole liikaa.
» » Ja sitten mietin asiaa myös koiran oppimisen kannalta: lyhyet treenit usein ovat kiistatta tehokkaimmat. Jos halutaan opettaa vaikka keppejä tai kontakteja, niin satavarmasti nopein ja tuloksekkain tie on tehdä päivässä 2-3 neljän-seitsemän toiston sarjaa ja seuraavana tai sitäseuraavana päivänä uusiksi. Jos vaikka kepit haluaa opettaa kerran viikossa systeemillä, niin menee ihan pikkuisen kauan aikaa ja kaikki muu treeni seisoo melkein sillä aikaa, kun ei koira kuitenkaan kestä rasittavaa oppimisprosessia määräänsä enempää, eli ei todellakaan voi tehdä viittä asiaa yhtä aikaa tai voi, mutta tulokset on heikkoja.
» » Fysiikan kannalta myös joskus ja jouluna treenaaminen on arveluttavaa. Tiedän useita, jotka treenaa 3-4 viikon välein, mutta silloin tekevät täyden treenin ja koira on läkähdyksissä treenin jälkeen. Minä en ainakaan tuo koiraa täyspitkään treeniin jos edellisestä lajinomaisesta harjoituksesta on yli 2,5 viikkoa. Joko koira pitää agilityfysiikkaa aktiivisesti yllä tai sitten se on tauolla (ja tulee sieltä portaittain takaisin). Tulen mä itsekin kipeäksi jos käyn kerran kuussa vetämässä täyden salitreenin vs. säännöllinen treenaus enkä jaksa uskoa, että se koirilla niin kovin erilailla menis.
» » Eli en sano, että koiria olisi ok treenata säännöllisesti neljää kertaa viikossa, mutta sanon, että välillä enemmän kuin yksi treenikerta on aivan paikallaan ja mun mielestä pitäisi rohkeasti kertoa, että todennäköisesti jokaisen ohjaajan/koiran uran aikana tulee tilanteita, jolloin useampi treenikerta viikkoon on paikallaan.
Minusta taas kokematonta ohjaajaa ei todellakaan voi laittaa kouluttamaan. Siinä vaiheessa, kun tehdään ensimmäistä koiraa, on se toistojen tärkeys ihan ensisijaista. Jos koira hukkuu joka välissä, ei pysy yhtään itse kartalla ja valssista eteenpäin selviäminen vaatii kuperkeikan, niin niillä taidoilla ei kyllä mennä kouluttamaan muita. Siinä vaiheessa, kun on taitoa kouluttaa muita, on jo sitä rutiinia niin paljon, ettei tarvitse enää aktiivista rutiinitreeniä itselle. Jos ja kun ekaa nuorta koiraa lähdetään tekemään, niin yhdessä treenissä ei voida tehdä tehokkaasti keppejä, kontakteja, ohjaajan liikkumista, lähdössä pysymistä ja takaakiertojen hyppytekniikkaa. Tällöin olisi äärimmäisen järkevää, että koira kävisi esimerkiksi kerran viikossa tekemässä rauhallisessa vireessä, matalalla rimalla sitä hypyn tekniikkaa ja kropan hallintaa, kerran viikossa vain kontakteja ja kerran ratatreeniä, jossa koira saa lähinnä mennä ja haasteet on ohjaajalle. Seuraavalla viikolla voisi tehdä kaksi kertaa keppitreeniä, eikä mitään muuta, sitä seuraavalla kerran rataa ja kerran keppejä ja kontakteja samassa treenissä ja sitä seuraavalla viikolla pitää täyslevon lajin parista.
Siinä vaiheessa, kun tehdään "nuorimmaista" koiraa, on ohjaajalla jo taatusti rutiinia, eikä hän tarvitse itselleen siinä määrin treeniä. Mutta kun tehdään sitä ihan ekaa koiraa, niin ohjaajakin on oleellisessa asemassa. Edelleenkään en kannata himotreenimääriä, mutta kun pitää tehdä sekä tekniikkaa, että ohjaajan treenausta, niin maks. kerta viikkoon systeemillä edistyminen on kyllä sen verran hidasta, että monella ei pysyisi motivaatio yllä. Ja siis tässä puhun järkevän mittaisista treeneistä, eli sen verran tekniikkaa, mitä koira jaksaa oppia tai sen verran ratatreeniä, ettei koira ole ihan läkähdyksissä.