Re: Agilitypaneeli


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Sanna L. , Maaliskuun 11, 2016 kello: 13:18:47
----------------------------------------------------------------------

Re: Agilitypaneeli

Vastineena juttuun: Re: Agilitypaneeli, jonka kirjoitti: väsähtäneet , Maaliskuun 11, 2016 kello: 12:02:16:

Hienoa, että sunnuntain paneeli on aiheuttanut keskustelua täällä puskistahuutelupalstallakin! :)

Itselleni kaikista ajankohtaisimmista ja mielenkiintoisimmista aiheista - kouluttamisesta, valmentamisesta ja koirakon kokonaisvaltaisesta kehittymisestä - puhuttiin tässä ekassa paneelissa vähemmän. Seuraavilla kerroilla toivottavasti koko paneeli on pyhitetty näille aiheille!

"Miksi treenataan pitkää rataa?" -kysymykseen pyrinkin jo vastaamaan blogikirjoituksessani otsikolla "Mistä on hyvät treenit tehty?". Toinen asia, joka paneelin jälkipeleissä on ollut otsikoissa on se, riittääkö 15 min/viikko treeniajaksi, jos haluaa kehittyä agilityssa?

Olen nyt pohtinut asiaa ja listannut tältä viikolta agilityyn käyttämiäni minuutteja:
- MA lenkin yhteydessä juoksu-A:n perustreeniä ja yhden serpentiinikuvion testaus (yht. 12 min. kentällä / 2 koiraa)
- MA yksäri mentaalivalkun kanssa (45 min) + luento onnistumisista (2 h)
- MA ennen ruokaa muutama agilitya tukeva temppu
- TI lenkin yhteydessä teoriapohdintaa mm. juoksukontakteista ja ohjausvalinnoista Jaden ja Villen kanssa (1 h 45 min)
- TI illalla koulutusten valmistelua ja siinä yhteydessä tiettyjen ohjauskuvioiden pohdintaa eri tuomareiden ratoja läpikäyden (2 h)
- TI ennen ruokaa pari 2on2off-liikettä eri vireessä
- KE kaupunkilenkki pääasiassa hihnassa, jonka yhteydessä koirille hankispurtteja n. 50 m matkalla n. 10 kpl (yhteensä reilu 1 h)
- KE tehoryhmäkauden 2016-2017 suunnitteluun liittyvä kokous (1,5 h)
- TO lajitreenit kentällä (1 h, josta rakentamiseen 10 min ja loppuaika jaettuna tasan 4 koiralle = 12 min/koirakko) + ennen ja jälkeen 30 minuutin lenkki, johon sisältyi treenin suunnittelu & purku
- TO agilityjaoksen kokous (1 h)
- TI pari peruuttelua ennen ruokaa
- PE koirien fyssari: paljon keskustelua paneelin aiheista fyssarin näkökulmasta (1,5 h)
- PE koulutus 30 min (sis. agilityaiheisten kysymysten ratkaisua), lenkki + agilityaiheista keskustelua (1 h)
- PE fyssarin opettamien uusien kotitreeniliikkeiden harjoittelua kotona (15 min)

--> Aika monta agilitytuntia munkin viikkoon sisältyy, vaikka en tee tätä edes työkseni! :) Koirani ovat olleet agilityhallissa sisällä tällä viikolla 18 minuuttia kahdella eri kerralla (MA 6 min ja TO 12 min).

Ydinkysymys tässä "paljonko treenaat agilitya kehittyäksesi" -pohdinnassa on se, miten tämän viikon tekemisistäni erottelen
a) agilityyn käyttämäni ajan,
b) agilityssa kehittymiseen käyttämäni ajan (Sanna/koirat),
c) agilitya tukevaan treenaamiseen käyttämäni ajan (Sanna/koirat),
d) agilitytreenaamisen (Sanna/koirat),
jne.

Isolta osin keskustelussa on siis kyse enemmänkin siitä, miten asiat määritellään kuin siitä, että "ei ne tavoitteelliset kisaajat kumminkaan rehellisesti kerro, mitä ne tekee, senkin ketkut" :)

Mun neuvo kaikille on se, että mitä monipuolisemmin lajia harrastatte, sitä enemmän kehitytte ja AGILITYAJATTELUNNE kehittyy: kouluta, ole mukana yhdistystoiminnassa, rakennuta halli, auta treenikaveria, kerro pohdintasi ääneen, esittele lajia sukulaisellesi, katsele videoita, pohdi suoritussuunnitelmia kavereiden kanssa, mieti uusi temppu koirallesi ja tee sen koulutussuunnitelma, opeta koirallesi uusi taito, paranna omaa ja koirasi fyysistä kuntoa, opettele paremmaksi radanlukijaksi kisaratoja katselemalla, vahvista kilpailuosaamistasi (mentaalivalkun kanssa), kysy, kysele, kyseenalaista!

Suurin ongelma harrastajilla tuntuu olevan se, että ei ymmärretä sen kaiken oheistreenin merkitystä kehittymisessä. Ajatellaan, että vain ne telineillä tehtävät jutut on sitä agilitya ja vain se kehittää. Halutaan tehdä niitä telineitä, eikä malteta pohtia ja yrittää ymmärtää MIKSI ja MITEN niitä juttuja kannattaa tehdä.


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]