Re: Agilitypaneeli


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Ville L , Maaliskuun 9, 2016 kello: 15:07:21
----------------------------------------------------------------------

Re: Agilitypaneeli

Vastineena juttuun: Re: Agilitypaneeli, jonka kirjoitti: Kyllä niitä taitoja tarttee olla takana , Maaliskuun 9, 2016 kello: 12:02:09:

Kyllä niitä taitoja tarttee olla takana kirjoitti:
» Ansku kirjoitti:
» » Kommenttina tuohon ettei kokematonta ohjaajaa voi laittaa kouluttamaan. Kyllä voi. Siinähän sitä juurikin oppii ja saa kokemusta! :) Meillä on nuori seura. Iso joukko harrastajista on vaiheessa mölli-1lk ja uusia otetaan mukaan myös. Kukahan niitä uusia muu kouluttaisi kuin juurikin nuo kokemattomat mölliohjaajat, jotka jo rataakin menevät, vaikkeivät kisatasoa ihan vielä olisikaan.
» » Kouluttamaan pystyy, vaikka ei itse osaisi vielä kaikkea.
» »
» » Itse aloitin kouluttamisen alkeiskurssin käytyäni ja jos tuli pulmia vastaan niin sitten sain osaavammilta apua. Tästä on pitkästi toistakymmentä vuotta ja tuolloin oli aika tavallista vielä aloittaa kouluttaminen kunhan vain intoa löytyi.

» » Paneelissakin mainittiin, että kouluttamalla oppii. Tämän olemme huomanneet aika selkeästi, kun saman tasoisista ohjaajista se, joka on alkanut toimia koulutusohjaajana onkin tehnyt yhtäkkiä valtavan osaamisloikan omankin koiransa kanssa. Uudet kouluttajat voivat aloittaa vaikka kokeneemman parina. Jos kouluttamisen kriteeri nostetaan liian korkealle, tulee eteen tilanne, että osaavat, vuodesta toiseen puurtavat kouluttajat väsyvät ja jäävät pois ja seuran koulutustarjonta näivettyy pelkiksi koulutetaan toisiamme-kimppatreeneiksi, jotka kyllä nekin ovat tavallaan mukavia.

» Nyt en kyllä ole ihan samaa mieltä kanssasi. Ei opettajaksikaan ryhdytä ilman kouluttautumista. Täytyy sitä treenitaustaa olla takana ja osaamista ennen kuin lähtee sitä muille jakamaan. Ja en tarkoita sitä että pakko on kisata jossain tietyssä luokassa tai vuosia pitää olla niin ja niin monta. Moni kisaaja ei välttämätää osaa jakaa tietoa ja taitoa muille, kun taas ihminen joka ei ole koskaan kisannut mutta harrastanut lajia pitkään voi olla huomattavasti parempi kouluttaja. Mutta vasta-alkaja möllitasolla taidoiltaa oleva ei ole valmis kouluttamaan, eikä 1.luokan taidot omaava.

» Omassa seurassani kouluttaminen on toteutettu mielestäni hyvin. :) Uudet kouluttajat toimivat ensin apuohjaajina kokeneemman kouluttajan kanssa ryhmissä. Ja vasta tämän rupeaman jälkeen pääsevät varsinaisesti kouluttamaan.

Osa ihmisistä oppivat asiat nopeammin kuin toiset. Minusta minkä tahansa asian opettamiseen liittyvät asiat pätevät myös agilityyn.

Tässä vähän omia ajatuksia opettajan työstäni:
Vertaistuki on erittäin tärkeää esimerkiksi koulussa. Myös toinen oppilas voi opettaa toiselle oppilaalle asioita. Asioita voi opiskella myös itse (youtube, kirjallisuus yms.). Harjoittelu on tärkeää (omatoiminen harjoittelu).

Mikäli opetan oppilasta aina samalla tavalla eli matematiikassa ensin esimerkit taululle, sitten oppilaat tekevät tehtäviä ja lopuksi sitten annan kotiläksyt, niin tuloksena on erittäin passiivisia oppilaita. Uusia asioita opiskellessa pitäisi aina rohkaista omaan kokeiluun ja epäonnistumisten sietämiseen. Virheitä ei pidä vältellä, vaan niistä tulisi ottaa opiksi. Kyllä agilityn kouluttamiseen pätee samat asiat kuin normaaliin kouluopetukseenkin.

Minä aloitin kouluttamisen vuoden harrastamisen jälkeen. Itse en suoranaisesti käyttäisi harrastusaikaa mittarina, sillä moni käyttää aikaa vuodessa todella paljon agilityyn ja toiset taas sen kerta viikkoon silloin tällöin. Kouluttaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Minusta se riittää, että kouluttaa vain sellaisia asioita, joita itse osaa. Kouluttamisessa (kuten kaikessa muussakin) riittää se, että tekee sitä sen hetkisen parhaan taidon mukaan.

Rohkeasti vaan kouluttajaksi. Toiset tykkäävät aloittaa ilman suuria koulutuksia eli tekemällä oppii mentaliteetillä ja toiset taas haluavat ensin kouluttaa itseään paljon ennen kuin aloittaa muiden kouluttamisen. Itse kuulun tuohon työ tekijänsä opettaa koulukuntaan :D


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]