Pääsivu Uutta Etsi Kilpailut Juorut IRC Artikkelit Seurat
Agilityjutut Koirajutut Vieraskirja Säännöt Agi-valiot Kuvagalleria Radat Linkit

Tämän sivun lähdeteoksena ja ideanherättäjänä on käytetty mainiota kirjaa Agility ABC ja kennelliiton julkaisemaa virallista sääntökirjaa (voimassa 1.5.2002 alkaen). Muuttuneita tietoja on tarkistettu tarpeen mukaan.

Sääntökirja PDF-muodossa kennelliiton sivuilta.Agilitysäännöt (Suomessa) pähkinänkuoressa

Tällä sivulla esitetään agilitysäännöt pelkistetysti erityisesti ajatellen kilpailemista Suomessa. Eri maiden säännnöt eroaa hieman toisistaan, mutta pääpiirteet näistä säännöistä pätee myös muualla. Tarkemmat säännöt selviää virallisesta sääntökirjasta, jonka voi tilata Suomen Kennelliitosta. Uusimmat sääntömuutokset voit tarkistaa tältä sivulta.


Miten pääset kilpailemaan?

Päästäksesi kilpailemaan virallisissa agilitykilpailuissa sinulla täytyy olla kilpailukirja, joita saa tilattua Suomen Kennelliitosta tai sen voi myös ostaa kilpailupaikalta. Suomessa rekisterimättömät/monirotuiset koirat kilpailevat nykyisin samoissa luokissa rotukoirien kanssa. Kaikilta kilpailevilta koirilta vaaditaan nykyään tunnistusmerkintä (mikrosiru tai tatuointi). Koiran tulee olla täyttänyt 18 kk. kilpailupäivämäärään mennessä. Kiimainen narttu ei saa osallistua kilpailuihin, lukuunottamatta jotkut erikoiskisat, kuten MM-karsinnat, SM-kisat, joissa juoksuisen koiran on mahdollista päästä radalle viimeisenä. Kantava narttu ei saa osallistua kilpailuihin 30 vrk ennen oletettua laskettua aikaa ja synnytyksen jälkeen pitää olla taukoa 42 vrk ennen kisaamista.

Kilpailuihin ilmottaudutaan Suomen Kennelliiton agility-ilmoittautumiskaavakkeella. Näiltä agilityivuilta on saatavana myös Word-muotoinen ilmottautumiskaavakkeen pohja.

Lisää juttua, sekä tietoa säännöistä kilpailuihin aikovalle esimerkiksi tästä linkistä.

Yleisesti säännöistäVirheet

Hylkäävät virheet

Seuraavassa listassa on esitelty hylkäävään suoritukseen johtavat virheet järjestyksessä, joka on kirjoittajan arvio virheiden yleisyydestä (yleisimmäksi arvioitu virhe ensimmäisenä). Kirjoittajan toivomus on, että toiseksi viimeisenä listassa oleva virhe pysyisikin mahdollisimman harvinaisena.

Virhepisteitä aiheuttavat virheet

Virhepisteitä voi tulla agilityssa joko ratavirheistä tai ihanneajan ylityksestä. Ihanneajan ylityksestä seuraa virhepisteitä 1 virhepiste/sekunti ja ratavirheet ovat aina 5:n virhepisteen arvoisia.

Ratavirheet:Kilpailusuorituksen arvostelu

Kilpailusuoritus arvostellaan saavutetun pistemäärän, ei sijoituksen, perusteella seuraavasti:
0 - 5.99 pistettä: erinomainen
6 - 15.99 pistettä: erittäin hyvä
16 - 25.99 pistettä: hyvä


Kommentteja, kritiikkiä, ehdotuksia, agility-linkkejä tai agility-aiheista materiaalia tekijälle osoitteeseen: tra@iki.fi

Last modified: Sun Nov 6 02:04:56 EET 2005
<-- Takaisin agility-sivulle.


Pääsivu Uutta Etsi Kilpailut Juorut IRC Artikkelit Seurat
Agilityjutut Koirajutut Vieraskirja Säännöt Agi-valiot Kuvagalleria Radat Linkit