Pääsivu Uutta Etsi Kilpailut Juorut IRC Artikkelit Seurat
Agilityjutut Koirajutut Vieraskirja Säännöt Agi-valiot Kuvagalleria Radat Linkit

Kansainvälisen FCI:n hyväksymät sääntömuutokset tulivat voimaan 1.5.2002 Suomessa

Yleistä

SKL:n hallitus ja valtuusto ovat hyväksyneet Suomeen uudet agilitysäännöt, jotka on tehty F.C.I:n sääntöjen pohjalta. Ne astuivat voimaan 1.5.2002. Suurin muutos säännöissä on, että lisättiin uusi tasoluokka, midi-luokka. Uuden midi-luokan kokorajana on vähintään 35 cm, mutta alle 43 cm. Midi-luokkaa pienemmät koirat kuuluvat mini-luokkaan (alle 35 cm), ja suuremmat maxi-luokkaan (vähintään 43 cm). Muita merkittäviä muutoksia oli pöydän asennon muuttuminen vapaaksi, sekä vesiesteen pois jättö estevalikoimasta. Kepeiltä voidaan myös nykyisin hylkääntyä kolmella kieltovirheellä, sekä tuomari voi asettaa sarjaesteen haluamaansa muotoon.

Seuraavassa on esitelty kaikki muutokset, mitä on tullut vanhoihin sääntöihin. Vastaava kohta vanhoissa säännöissä on esitetty suluissa tämän tyylisellä tekstillä. Muutokset olen kirjoittanut omista muistiinpanoistani ja ulkomuistista, joten virheitä on mahdollisesti päässut sekaan pujahtamaan. Virheet korjataan heti kun niitä tekstistä löytyy. Edesmenneen Mikko Lehtisen artikkelin uusistä sääntömuutuksista voit lukea täältä.

Uudet säkäluokat

Minit (alle 35 cm), Midit (vähintään 35cm, alle 43 cm) ja maxit (vähintään 43 cm). (Ennen minit alle 40 cm ja maxit vähintään 40 cm)

Aitojen (myös okseri) ja muurin korkeudet

Maxien estekorkeudet eivät muuttuneet (55 - 65cm).

Okserin enimmäispituus

Maxeilla ei muuttunut (55cm)

Muutokset sarjaesteellä

Tuomari saaa asettaa sarjaesteen (muodostuu 2-3 tavallisesta hyppyesteestä) radalle haluamaansa muotoon, esteiden väli 4.5m - 7m. (ennen sarjaeste muodostui 2-3 tavallisesta hyppyesteeestä suorassa linjassa 3.5m välein). Sarjaeste arvostellaan kuten ennenkin jokainen este erikseen, mutta sarjaeste käsitetään yhdeksi esteeksi, kiellon tapahduttua millä hypyllä tahansa, koko sarjaeste on aina aloitettava uudelleen ensimmäisestä aidasta.

Muutokset pöydällä

Maxeilla ei pöydän korkeus muuttunut (60cm), mideillä sama kuin mineillä (ei muuttunut, 35cm)

Muutokset arvostelussa: pöydän asento on nyt vapaa (ennen tuomari määräsi rataantutustumisessa, joko maaten, istuen tai seisten).
MM-kisoissa käytettävä sähköistä ajanottoa.

Renkaan keskipisteen korkeus

Maxeilla ei muuttunut (80cm), mideillä sama kuin mineillä (ei muuttunut, 55cm)

Muutokset pituushyppyyn

Este koostuu makseilla 4 - 5 osasta (ennen yleisesti 3 - 5 osaa), mideillä 3 - 4 osasta ja mineillä 2 osasta.
Pituushyppyesteen pituus: Muutokset arvostelussa: kosketus pituuden osiin ei ole enää virhe, jos pituuden osa tai osia ei kaadu. Pituushypyn kylmakepit helpottavat arvostelua (koiran on hypättävä kulmakeppien välistä oikeasta suunnasta), mutta ne eivät ole esteen osia. Näin ollen kulmakepin kaatuminen ei ole virhe, jos koira suorittaa muutoin esteen oikein. (ennen koiran kosketus pituusesteeseen oli aina virhe, samoin kuin kulmakeppien kaatuminen)

Tarkennukset puomiin

Puomilla on oltava kaltevilla osilla 20 mm leveät ja 5-10 mm paksut listat 25 cm välein (ennen ei manittu listojen leveyttä ja paksuutta). Listaa ei saa kiinnittää kosketuspinnan ylärajalle vaan vähintään 10 cm rajan yläpuolelle (ei muutosta).

Tarkennukset A-esteeseen

A-esteellä on oltava kaltevilla osilla 20 mm leveät ja 5-10 mm paksut listat 25 cm välein (ennen ei manittu listojen leveyttä ja paksuutta). Listaa ei saa kiinnittää kosketuspinnan ylärajalle vaan vähintään 10 cm rajan yläpuolelle (ei muutosta).

Tarkennukset keinuun

Keinun laskevan pään tulee osua alustaan 3-4 sekunnin kuluessa siitä kun yhden kilon paino sijoitetaan esteen laskevaan päähän (ennen ei mainintaa)
Vieläkin on epäselvää mihin kohtaan paino esteen laskevaan päähän tulee asettaa (lähinnnä asetetaanko se niin lähelle keinun päätä kuin mahdollista vai keskelle kontaktialuetta, keinun käääntymisajassa kun on näiden kohtien välillä todella merkittävä ero).

Muutokset pujottelussa

Keppien lukumäärä, 8, 10 tai 12 (ei muutosta).
Keppien korkeus 100 - 120cm (ennen vähintään 1 m)
Keppiväli 50 - 65cm, MM-kisoissa 60cm (ennen aina 50 - 65cm)
Keppien paksuus 3 - 5cm (ennen ei mainintaa keppien paksuudesta)

Muutokset arvostelussa: Kolme kieltäytymisvirhettä pujottelussa aiheuttaa hylkääntymisen (ennen pujottelusa sai maksimissaan 2 kieltovirhettä). Tavalliset pujotteluvirheet on pujottelussa nyt rajoitettu yhteen (ennen pujottelusa sai maksimissaan 3 virhettä), jokainen keppiväli on silti pujoteltava (hylkäys tulee seuraavalla esteellä jos joku keppiväli jää pujottelematta(ei muuutosta)).

Muutokset umpitunnelissa

Kankaan pituus 2.5 - 3.5 m (ennen 3 - 3.5m)

Muutokset koiran vähimmäisiässä

Koira saa aloittaa kisaamisen kun on täyttänyt 18 kk (ennen 15 kk)

Pois jätetyt esteet

Vesieste jää esteistä pois.


Luokanvaihtoja koskevat muutokset


Edelliset sääntömuutokset (vuonna 1997 voimaan astuneet) löytyvät vielä täältä.


Kommentteja, kritiikkiä, ehdotuksia, agility-linkkejä tai agility-aiheista materiaalia tekijälle osoitteeseen: tra@iki.fi

Last modified: Thu Dec 26 17:45:10 EET 2002
<-- Sääntösivulle

<-- Takaisin agility-sivulle.


Pääsivu Uutta Etsi Kilpailut Juorut IRC Artikkelit Seurat
Agilityjutut Koirajutut Vieraskirja Säännöt Agi-valiot Kuvagalleria Radat Linkit