Re: Agilitypaneeli


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Ville L , Maaliskuun 12, 2016 kello: 00:55:03
----------------------------------------------------------------------

Re: Agilitypaneeli

Vastineena juttuun: Re: Agilitypaneeli, jonka kirjoitti: Hyvää puhetta , Maaliskuun 11, 2016 kello: 23:54:08:

Kiitos Emilialle haastamisesta!

En minä juttele pelkästään minua myötäilevien ihmisten kanssa. Minusta vanhassa systeemissä pysyminen on tyhmyyttä. Ei uskalleta uudistua, vaan pitäydytään vanhassa, ettei vaan epäonnistuta. Ruotsissa on rohkeutta kokeilla ja muuttaa systeemiä mikäli siihen on tarvetta. Onneksi karsintojen pistelaskusysteemi on aikanaan muuttunut, sillä varmistettiin se, että joukkueeseen pääsee ainoastaan kohtuullisen nopeita koiria. Mikäli koirakko häviää karsintaratojen voittajalle yli 3 sekuntia, niin koirakko saa korkeintaan 20 pistettä per rata. Tällainen koira voi saada maksimissaan 100 pistettä karsinnoissa. Viime vuonna oltiin medeissä neljäntenä 100 pisteellä (kahdella voitolla). Käytännössä olisi mahdollista päästä joukkueeseen kahdella hyppyradan voitolla. Mitä enemmän "hitaita" koiria pääsee jatkoon lauantailta, niin sitä helpompaa niiden nopeiden koirakoiden on päästä sitten joukkueeseen, koska edes nollatuloksilla ne "hitaat" eivät saa juurikaan nollia.

Et tainnut Emilia täysin ymmärtää kuinka paljon parempi seitsemän starttia olisi verrattuna nykyiseen 2+3 systeemiin. Agility on luonteeltaan hyvin herkkä laji. Kun mennään täysillä, niin pikkuvirheitä voi tulla helposti. Nykysysteemissä ensimmäisellä radalla on todella suuri merkitys. Mikäli ensimmäisen radan mokaa, niin toiseen tulee aivan liian suuret paineet. Mikäli kaikki saisivat juosta sen seitsemän starttia, niin vältetään turha paineistaminen. Agilityn luonteen vuoksi karsinnoissa ei pitäisi laskea kaikkia ratoja mukaan pistelaskuun. Esimerkiksi 7 startin karsinnoissa voisi olla 4 agirataa ja 3 hyppyrataa, joista tippuisi huonoin agi- ja hyppyrata pois laskuista. Tällaisella systeemillä kannustettaisiin yrittämään täysillä eikä yksi virhe merkitsisi niin paljon.

Minusta vauhdin pitäisi olla se tärkein valintakriteeri. Kunhan koiralla on riittävä varmuuus (eli kykenee tekemään ne tarvittavat nollat), niin se riittää. Näistä karsintakriteereistä täyttävistä koirakoista valittaisiin sitten esim. 50 nopeinta koirakkoa karsintoihin. Kyllä karsinnoissa he heikot sitten tippuvat pois.

Isoja kisoja tarvitaan todellakin lisää. Halli-SM olisi helppo lisätä Suomen agilitykalenteriin. Mikäli karsintoja aikaistettaisiin, niin kesälle voisi tehdä myös jonkin ison kansainvälisen agilitykilpailun. Olen miettinyt myös Helsinki-Vantaa Cup kisaa, missä jokainen pääkaupunkiseudun "iso" seura järjestäisi yhden osakilpailun ja lopuksi olisi jonkinlainen finaali. Suomen agility tarvitsisi enemmän erilaisia finaaleita yms. isoja kisoja.

Systeemi on aina jonkinlainen kompromissi: pienessä maassa voisi olla useampien viikkojen karsintakilpailusarja, mutta Suomessa pitkät välimatkat sanelevat vähän karsintasysteemiä. Kisojen talous saadaan kyllä toimivaksi, kun osallistumismaksu riippuu starttien määrästä - mitä enemmän startteja sitä suurempi maksu. Lopuksi tietysti se nopeuden ja varmuuden välinen painotus. Mikäli rahaa olisi tarpeeksi, niin joukkueeseen valittaisiin varmimmat ja yksilöihin ne nopeimmat (toki ne voisi olla yksi ja sama koira).

Ja loppuun vielä karsinnoissa harjoitteleminen. Minua hitaan koiran kanssa kisaaminen ei auttanut yhtään. Aina kun minulle tuli nopeampi koira, niin minun omat menestyspaineet kasvoivat, eikä niistä aiemmissta suorituksista ollutkaan mitään hyötyä. Minua on auttanut ulkomailla kisaaminen. Minä olen lähtenyt siis metsästämään isoja kisoja.


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]