Re: Agilitypaneeli


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Ville L , Maaliskuun 14, 2016 kello: 14:49:03
----------------------------------------------------------------------

Re: Agilitypaneeli

Vastineena juttuun: Re: Agilitypaneeli, jonka kirjoitti: Emilia K. , Maaliskuun 12, 2016 kello: 10:38:31:

Emilia K. kirjoitti:
» "Et tainnut Emilia täysin ymmärtää kuinka paljon parempi seitsemän starttia olisi verrattuna nykyiseen 2+3 systeemiin. Agility on luonteeltaan hyvin herkkä laji. Kun mennään täysillä, niin pikkuvirheitä voi tulla helposti. Nykysysteemissä ensimmäisellä radalla on todella suuri merkitys. Mikäli ensimmäisen radan mokaa, niin toiseen tulee aivan liian suuret paineet."

» Totta, luin epätarkasti enkä huomannut, että olit kirjoittanut, että 7 starttia tulisi automaattisesti kaikille starttaajille. Eli kyllä, muutos olisi mittava niille, jotka eivät kykene näyttämään osaamistaan kahdella ensimmäisellä radalla.

» Tiivistetysti tässä, millaisen tulkinnan tämän keskustelun perusteella olen tehnyt siitä, millaisilla muutoksilla sinä ajattelet maailmalle saatavan Suomen "ne oikeat". Tulkinta saattaa olla täysin väärä, ja takuuvarmasti se on ainakin yksinkertaistettu, sitä en kiellä.

» 1) Koira: vain nopeus merkitsee, karsintoihin vain nopeat koirat, muu osaaminen/osaamattomuus kyllä karsii karsinnoissakin
» 2) Ohjaaja: ohjaajan kisahermojen keston painoarvoa lasketaan tuntuvasti, kun ohjaaja tietää saavansa suorittaa kaikki radat ja kaksi huonointa ovat merkityksettömiä lopputuloksen kannalta.

» Sen allekirjoitan täysin, että maailmalle tarvitaan nopeita koiria. Mutta se tuntuu vaikealta hahmottaa, miksi karsinnoissa vähennettäisiin noin mittavasti ohjaajan merkitystä osana kokonaisuutta. Koira ei tiedä, onko sillä edessä yksi, kaksi vai seitsemän rataa. Se tekee aina juuri sitä rataa, jota ollaan tekemässä, ilman paineita tulevasta. Ohjaajaa sitä vastoin koetellaan, kun radan merkittävyys kasvaa.

» Mielestäni maailmalle ei pitäisi lähettää koirakkoa, joka on nopea, mutta jonka ohjaaja ei kykene tiukassa tilanteessa kokoamaan pakettia ja näyttämään parastaan, vaikka näyttämiseen on jäljellä vain se yksi rata. Laji on herkkä, ja juuri siitä syystä ohjaajan pääkopan pitäisi olla priimaa. MM-kisoissa paineet eivät varmastikaan ole ainakaan vähäisemmät kuin Suomen karsinnoissa.

Agility on oikeasti niin herkkä laji, että harva onnistuu aina kaikilla radoilla. Mikäli onnistuu tekemään 5 upeaa rataa 7 radasta, niin väitän koirakon olevan hyvä edustaja MM-kilpailuihin (nollaprosentti 71,5). Suurin osa vuoden 2015 maajoukkuekoirakoista teki 4 nollaa 5 radalta (nollaprosentti 80). Vuonna 2015 ainoastaan Timo ja Punssi vetivät kaikki radat nollalla läpi. Medeissä tilanne oli vähän erilaisempi tänä vuonna, sillä 4., 5., 6. ja 7. koirakko tekivät vain 2 nollaa... (nollaprosentti 40). Eli ei tämä nykyinenkään systeemi vaadi koirakolta täydellistä onnistumista.

Viisi parasta rataa seitsemästä kannustaisi rohkeisiin suorituksiin, koska pistelaskusysteemi suosii nopeita koirakoita. Nopealla suorituksella pystyy tekemään eroa muihin. Mitä enemmän nopeita koirakoita on karsintojen lopussa mukana, niin sitä suuremmaksi viimeisten ratojen paine kasvaa. Nyt on usein viimeiset radat jo paineettomia, koska maajoukkuepaikka on jo ratkennut ennen viimeistä suoritusta. Asioissa on tosiaan monta puolta ja vielä enemmän näkökulmia. Minusta tämä nykyinen systeemi paineistaa eniten niitä lauantaina startteja eikä niitä sunnuntaina viimeisiä startteja.

Minusta karsintoihin pitäisi olla esikarsinnat, jotta itse kisoissa ei tarvitsisi enää karsia ketään. Mitä enemmän minä olen tätä miettinyt, niin sitä enemmän minä uskon pienempien karsintojen tuovan meille paremman maajoukkueen. Se onkin sitten kokonaan toinen keskustelu, että millaisilla kriteereillä karsintoihin pääsisi ;-)


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]