Re: Agilitypaneeli


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Maajoukkuekoirat? , Maaliskuun 12, 2016 kello: 22:25:57
----------------------------------------------------------------------

Re: Agilitypaneeli

Vastineena juttuun: Re: Agilitypaneeli, jonka kirjoitti: jesu , Maaliskuun 12, 2016 kello: 15:44:34:

jesu kirjoitti:
» Emilia K. kirjoitti:
» » "Et tainnut Emilia täysin ymmärtää kuinka paljon parempi seitsemän starttia olisi verrattuna nykyiseen 2+3 systeemiin. Agility on luonteeltaan hyvin herkkä laji. Kun mennään täysillä, niin pikkuvirheitä voi tulla helposti. Nykysysteemissä ensimmäisellä radalla on todella suuri merkitys. Mikäli ensimmäisen radan mokaa, niin toiseen tulee aivan liian suuret paineet."

» » Totta, luin epätarkasti enkä huomannut, että olit kirjoittanut, että 7 starttia tulisi automaattisesti kaikille starttaajille. Eli kyllä, muutos olisi mittava niille, jotka eivät kykene näyttämään osaamistaan kahdella ensimmäisellä radalla.

» » Tiivistetysti tässä, millaisen tulkinnan tämän keskustelun perusteella olen tehnyt siitä, millaisilla muutoksilla sinä ajattelet maailmalle saatavan Suomen "ne oikeat". Tulkinta saattaa olla täysin väärä, ja takuuvarmasti se on ainakin yksinkertaistettu, sitä en kiellä.

» » 1) Koira: vain nopeus merkitsee, karsintoihin vain nopeat koirat, muu osaaminen/osaamattomuus kyllä karsii karsinnoissakin
» » 2) Ohjaaja: ohjaajan kisahermojen keston painoarvoa lasketaan tuntuvasti, kun ohjaaja tietää saavansa suorittaa kaikki radat ja kaksi huonointa ovat merkityksettömiä lopputuloksen kannalta.

» » Sen allekirjoitan täysin, että maailmalle tarvitaan nopeita koiria. Mutta se tuntuu vaikealta hahmottaa, miksi karsinnoissa vähennettäisiin noin mittavasti ohjaajan merkitystä osana kokonaisuutta. Koira ei tiedä, onko sillä edessä yksi, kaksi vai seitsemän rataa. Se tekee aina juuri sitä rataa, jota ollaan tekemässä, ilman paineita tulevasta. Ohjaajaa sitä vastoin koetellaan, kun radan merkittävyys kasvaa.

» » Mielestäni maailmalle ei pitäisi lähettää koirakkoa, joka on nopea, mutta jonka ohjaaja ei kykene tiukassa tilanteessa kokoamaan pakettia ja näyttämään parastaan, vaikka näyttämiseen on jäljellä vain se yksi rata. Laji on herkkä, ja juuri siitä syystä ohjaajan pääkopan pitäisi olla priimaa. MM-kisoissa paineet eivät varmastikaan ole ainakaan vähäisemmät kuin Suomen karsinnoissa.

» Täytyy kyllä komppailla Emiliaa. Mielestäni Villen visio karsinnoista antaa juuri heikompipäiselle ohjaajalle enemmän pelivaraa. Ei MM-kisoisskaan ole kovin montaa yritystä, kun joka radalla pitäisi onnistua. Tosin olen myös sitä mieltä, että aika pitäisi jollain tapaa ottaa kriteereissä huomioon. Kyllähän karsinnoissa on nyt niin paljon porukkaa, että jollain keinolla päivää pitäisi saada lyhennettyä. Nollatulosten etenemäkeskiarvolle voisi asettaa esim. alarajan.

Kuten joku tuolla aiemmin jo totesikin, viime vuosina kirkkain menestys arvokisoissa on ollut enemmän tulosvarmuudesta (oikeasssa paikassa onnistumisesta) kuin koirakoiden nopeudesta kiinni.

Karsintojen starttimäärän kasvattamiseen liittyy kuitenkin mielestäni yksi keskeinen etu, joka saattaa olla tarpeen:

Nykyisen systeemin ongelmana on, että marginaalit ovat niin pieniä, että huippujen välillä ratkaisevaa ei ole kuka onnistuu vaan kuka ei epäonnistu. Nykyisellään koirakoilla on karkeasti yksi "elämä" käytettävissä: kaikissa säkäluokissa nopea koirakko voi hyvin saavuttaa paikan joukkueessa vaikka tekisi yhdellä radalla virheen. Toinen virhe tiputtaa melkein automaattisesti joukkueesta ainakin yksilökisasta.

Paineensietokyky on tärkeää ja toivottavinta olisi, että kisaajana oppisi asettamaan tilanteen niin sivuun, että pystyisi omaan parhaaseensa vaikka paikka ulkoisesti olisi tiukka. Näinhän pitäisi pystyä myös arvokisoissa varsinkin, jos lähdetään kärjen tuntumasta sille jälkimmäiselle radalle. Mutta olisiko kuitenkin järkevää olla nostamatta painekerrointa aivan taivaisiin jo karsinnoissa?


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]