Pääsivu Uutta Etsi Kilpailut Juorut IRC Artikkelit Seurat
Agilityjutut Koirajutut Vieraskirja Säännöt Agi-valiot Kuvagalleria Radat LinkitSuomem Agility-liigan tiedote
16.5.2001

Suomen Agility-Liiga:n lehdistötiedote
Mahdollisen säkäryhmämuutoksen aiheuttama koirien mittaustarpeen ennakoiminen


Suomen Agility-Liiga on saanut lajin harrastajilta pyynnön esittää kantansa koskien mahdollisia säkäryhmämuutosten aiheuttamia ongelmia. SAL:n hallitus on toimittanut SKL:lle seuraavanlaisen kannanoton.

VIITTAUS: FCI:n kansainvälisten agility-sääntöjen muutos

FCI on hyväksynyt uudet kansainväliset agility-säännöt, jotka tulevat voimaan 1.1.2002. Ilmeisesti nämä säännöt tulevat myös Suomen kansallisiksi säännöiksi kevään 2002 aikana.

Suurin muutos nykyisiin sääntöihin verrattuna on kolme säkäryhmää: miniryhmä (säkäkorkeus alle 35 cm), midi-ryhmä (säkäkorkeus 35-42,9 cm) ja maksi-ryhmä (säkäkorkeus 43 cm ja yli). Kun uudet säännöt astuvat voimaan, siirtyy uuteen midi-ryhmään suuri joukko koiria, jotka nykyään kilpailevat joko mini- tai maksi-ryhmissä (minit alle 40 cm ja maksit 40 cm ja yli).

Ongelmatilanteita

Mikäli koirat mitataan vasta sääntöjen voimaantulon jälkeen ensimmäisissä kilpailuissa kilpailupaikoilla, tulee tilanne olemaan katastrofaalinen. Mitattavia koiria saattaa olla kymmeniä, jolloin kilpailuajasta voi kulua useita tunteja mittauksiin. Kiireessä voi tulla virheellisiä mittaustuloksia, jolloin koira joutuu väärään säkäryhmään. Lisäksi lähtöluettelot jouduttaisiin kirjoittamaan uudelleen, kun koiria olisi ilmoitettu vääriin säkäryhmiin.

Ehdotus

Ehdotamme, että ennen sääntömuutosta yritettäisiin saada mahdollisimman moni agility-koira mitattua. Agilityä harrastavia seuroja pitäisi kannustaa ja ehkä jopa velvoittaa järjestämään koirien mittaustilaisuuksia joko omina erillisinä tapahtuminaan tai agility-kilpailujen yhteydessä heti kun päätös kansallisten sääntöjen muuttamisesta on tehty.

Mikäli päätös kansallisten agilitysääntöjen muuttamisesta tehdään, pitäisi Kennelliiton painattaa uusia agility-kilpailukirjoja, joissa olisi selkeät merkinnät säkäryhmille mini, midi tai maksi. Vanhoihin kirjoihin kirjoitetaan uudet ryhmät käsin. Vaikka koirien mittaamiseen kuluu tuomarin ja kilpailunjärjestäjien aikaa, olisi hyvä että koiria mitattaisiin jo ennen sääntömuutosta. Tällöin mittaukset voitaisiin jakaa pidemmälle ajalle ja välttää todellinen ruuhka. Mittauksia voisi tehdä kilpailujen aikana aina kunkin luokan jälkeen tai järjestää seurojen kustannuksella erillisiä mittaustapahtumia, joissa agility-tuomari mittaisi koirat agility-tuomareille tarkoitetun säkämittausohjeen mukaisesti.

Suomen Agility-Liiga
Ismo Teivainen
Tiedotusvastaava
050-5616945
ismo.teivainen@pp.inet.fi

_________________________________________________________________


Last modified: Wed Jun 6 21:10:50 EETDST 2001
<-- Takaisin kirjoitusten otsikkosivulle.


<-- Takaisin agility-sivulle.


Pääsivu Uutta Etsi Kilpailut Juorut IRC Artikkelit Seurat
Agilityjutut Koirajutut Vieraskirja Säännöt Agi-valiot Kuvagalleria Radat Linkit