Re: Onko talkoovelvoite oltava säännöissä


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti ITe , Tammikuun 1, 2018 kello: 02:42:52
----------------------------------------------------------------------

Re: Onko talkoovelvoite oltava säännöissä

Vastineena juttuun: Re: Onko talkoovelvoite oltava säännöissä, jonka kirjoitti: Arjesta , Joulukuun 31, 2017 kello: 21:23:34:

Arjesta kirjoitti:
» ITe kirjoitti:
» » Hyvin monessa lajissa jollei useimmissa valmentaja on jossain vaiheessa ollut lajin harrastaja ja kilpailija jopa aivan huipulla, mutta usein siirtyessään valmentajaksi hän on jo ns. jäähdyttelijä. Omana aktiivi ja huippuaikana yleensä lajiosaaminen on kyllä huippua, mutta valmennusosaaminen välttämättä ei. Sitä en kiistä, että toki joku voi olla uransa huippuvaiheessa tai nousuvaiheessa valmentaja, mutta usein nousuvaiheessa ollaan kovin nuoria ja oma tekeminen on pääasia, ei muiden opettaminen. Kyllä tietysti vaikkapa huippu NHL-kiekkoilijat pitävät kesäleirejä nuorisolle ja varmasti vastaavaa toimintaa on muissakin lajeissa kuten suunnistuksessa. On kuitenkin eri asia valmentaa tai kouluttaa muutamia päiviä tai viikkoja kuin että vastaa jonkun henkilön valmennuksesta läpi vuoden ja samaan aikaan kilpailee itse huipulla.

» » On myös eri asia varsinaisesti valmentaa tai jakaa tietojaan kollegoiden kanssa. Usein on sellaisia seniori-juniori teamejä, jotka vaihtavat keskenään tietoja omista kokemuksistaan. Sekin on eri asia kuin, että toinen on selvästi valmentaja ja toinen valmennettava.

» » Valmentajana tavoite on hankkia ja koota ensisijaisesti sellaista tietoa ja osaamista, joka hyödyntää valmennettavaa. Jos pääpaino on omassa tuloksessa ja pääosin oman osaamisen kehittämisessä, tähtäin on jossain muualla kuin valmennettavassa. Sinällään huipulle pyrkimisessä ei ole mitään moitittavaa vaan päinvastoin, mutta olisi rehellistä tunnustaa, mikä on se toiminnan maali.

» Palaa ITe arkeen ja ota asioista selvää...

» Todella monessa urheilulajissa ns. korvausta edustamaltaan seuralta saavalla pelaajalla/urheilijalla on paljonkin velvoitteita seuraansa kohtaan!!!

ITe: En muistaakseni koskaan ole väittänyt, etteikö korvausta saavilla urheilijoilla olisi velvoitteita. Kysymys onkin minkälaisia velvoitteita. Vaikkapa sponsorisopimus jo asettaa usein monenlaisia velvoitteita. Ei ole kenellekään hyödyksi sekottaa asioita keskenään. Jos toisaalta on velvoitteita, näistä velvoitteista voidaan helposti korvata niihin liittyvät kulut, päivärahat ym..

» Suomessa hyvän/kohtuullisen elantonsa urheilemalla voi ansaita muutamassa palloilulajeissa ja agilityssä, joskin agilityn juuri ja juuri urheiluksi vielä tällä hetkellä lasken!

ITe: Tälläkään asialla ei ole kovin paljoa tekemistä sen perusasian kanssa, että etuja voi olla, mutta niiden luonne vaihtelee ja on erilainen ja siksi tulee ymmärtää mistä edusta on kulloinkin kysymys.

Haluaisinkin tietää, että laitatko valmentajan tuen ja urheilijan tuen samaan pussiin? Jos laitat, niin miksi kuitenkin kaikissa lajiliitoissa järjestetään valmentajakoulutusta ja huippuvalmennusta? Minun tulkintani mukaan näissä on kysymys eri asiasta. Valmentajilla on oma yhdistyksensäkin, minkä varmasti tiedät www.suomenvalmentajat.fi . Vaikkapa Suomen Urheiluliitolla on kursseja:

Ohjaajat ja valmentajat (tutkinnot, seminaarit)

Yleisurheiluohjaajatutkinto
Nuorten Yleisurheiluohjaajatutkinto
Nuorisovalmentajatutkinto
Valmentajatutkinto
Valmentajan ammattitutkinto
Jatko- ja täydennyskoulutus

Kaikki nämä on suunnattu valmentajille ja ohjaajille. Näilläkin perusteilla voidaan todeta, että kysymys on kahdesta eri asiasta ja niitä ei tule sotkea keskenään, kun asioita argumentoidaan.

Se ei tarkoita sitä, etteikö tukea voida antaa sekä kilpailullisin että valmennusosaamisen perustein, mutta ne on perusteltava eri tavalla ja eri lähtökohdista. Käytännön arjessa yhdistyksen toiminnassa ja budjetoinnissa on nämä asiat pystyttävä käsittelemään erikseen eikä kannata laittaa kaikkia asioita samaan soppaan. Kannattaa käyttää vähän aikaa ja paperia, jotta asiat jäsentyvät toimivalla tavalla.

Laitatko sinä sisäiset ja ulkoiset kurssit samaan kasaan?
Onko maksullinen kurssi sama asia kuin maksuton vertaiskurssi?
Onko omissa tiloissa tapahtuva kurssi samassa asemassa kuin ulkopuolella järjestetty kurssi?
Mikä merkitys on matkakustannusten korvauksilla vai onko sitä?
Onko kurssillepääsykriteereillä jotain merkitystä?

Kysymysten sarjaa voidaan jatkaa haluttaessa lisää. Oleellista on, että erilaisille tukimuodoille täytyy olla kriteerit, jotka on yhdessä sovittu. Silloin vaikka maajoukkueeseen pääsevälle voidaan ilman murinoita maksaa vaikka parituhatta euroa tukea erilaisia matkatukia ja päivärahoja tai jotain valmennustukea tai valmentajan matkatukea.

Vaikka euro on aina euro tulipa se millä tavalla tahansa ja sillä saa saman verran näkkäriä, niin maksajan tulee tietää, miksi se euro maksetaan. Sitä vaatii jo kirjanpitolaki.----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]