Re: Valioarvot


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Metti , Toukokuun 22, 2018 kello: 11:43:06
----------------------------------------------------------------------

Re: Valioarvot

Vastineena juttuun: Re: Valioarvot, jonka kirjoitti: Luonnetestit poistuu , Toukokuun 18, 2018 kello: 14:31:11:

Luonnetestit poistuu kirjoitti:
» kisaaja kirjoitti:
» » Höpö kirjoitti:
» » » Aamen kirjoitti:
» » » » kisaaja kirjoitti:
» » » » » Ja mun mielestä on ihan pöljää, että valionarvoon vaaditaan näyttelytulos. Mitä sillä väliä onko koira rodunomainen näyttelykehässä jos se ja ohjaaja ovat agilityssä hyviä?

» » » » » Tai tosi hyvää tyyppiä oleva ja rodunomainen mutta urokselta puuttuu toinen palli? Eipä saa vahvistettua valioksi. Ja tästä syystä musta on ihan ok puhua koirasta valiona vaikkei sitä ole kennelliitto vahvistanut.

» » » » » Ja juu, mulla ei ole oma lehmä ojassa. Omat koirat on ihan niissä kehissäkin pärjänneitä ;)

» » » » Juuri näin!!

» » » Ei todellakaan saa käyttää valioarvoa, jos ei täytä valioarvon kriteereitä. Eihän pallivikainenkaan saa muotovalioarvoa, vaikka olis kuin hieno muuten.
» » » Se, että on tietyt vaatimukset on perusteltua ja agivalio ei voi olla ilman minimivaatimusta näyttelystä. Näin se vaan menee. Sekös harmittaa? :)

» » No kun ei harmita mutta kyllähän se melko pöljää on, että agilityvalion arvoon tarvitaan näyttelytulos. Sillä ulkonäöllä (tai pallivialla) kun ei ole mitään tekemistä agilityn kanssa.

» En tiedä menikö vielä läpi kennelliitossa, mutta ajavat ainakin asiaa ettei lunnetesti saa olla enään rajoittava tekijä valioitumisessa näyttelypuolella. Eli roduilla jolla on ollut vaatimuksena hyväksytty luonnetesti ennen suomen muotovalioarvon myöntämistä poistetaan tämä vaatimus.
» Niin eikö myös näyttelytulosvaatimuksen voisi poistaa harrastuslajien valioitumisen tieltä? Jos ei luonteella ole mitään väliä näyttelypuolella niin vielä vähempi on kauneudella agilityn puolella...

.......

Juurikin näin!

Tai sitten oikeudenmukaista olisi, että KAIKILLE näyttelykoirille vaadittaisiin siihen muotovalion titteliin joku vastaavantasoinen käyttöpuolen tulos, kuin mitä se "hyvä" näyttelyistä olisi. Olisiko se esim. agilityssä sitten sertit 1-luokassa, tai tai jopa 2:ssa? Vai olisiko sen oltava korkeampi? Rallyssa, tokossa, koiratanssissa vaikka KT2, RTK2...? Kun: Äärimmäisen typerää on viedä koiria (eläinlajina) - siihen suuntaan, että pelkkä "misseys" riittää, ja unohtaa toimivuus. Rakenteeen tervetyytä parhaiten kaiketi mittaisi se, että koira kykenee jotain tekemään ja tekemisessään tavoitteita saavuttamaan. Ei koiran minun mielestäni pidä mikään pelkkä kiiltokuva olla - vaan sen olisi oltava toimintakykyinen ihmisen paras ystävä. Kun (jotain) käyttövaatimuksia olisi kaikille, voisi se ohjata koiranjalostusta terveiden koirien jalostukseen suuntaan.

Tai - eriytetään asiat selkeämmin toisitaan.... on vaan erilaisia valioita/mestareita sen mukaan miten missäkin lajissa onnistuvat. Näyttely olisi loogisesti tuolloin vain yksi laji muiden lajien joukossa ja tuottaisi sen muotovalion tittelin.

Rally-tokossa muuten ollaan minun mielestäni järkevillä linjoilla siten, että niille, joita eivät näyttelyissä jostain syystä (FIX, tai kastroitu, tai värivirheeellinen, tai väärän maan tuonti, tai geenipoolin laajennuspentu, tms...) voi saada näyttelytulosta, voivat kuitenkin saada (mielestäni yhtä arvokkaan) Rally-Tokoyhdistyksen myöntämän rallytokomestarin tittelin. Miksei se "varjovalio" voisi olla nimeltään tätä vastaavasti agilitymestari?


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]