Re: Putkenpainojen käsikahvat putkea vasten


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti TRa , Joulukuun 18, 2016 kello: 01:28:07
----------------------------------------------------------------------

Re: Putkenpainojen käsikahvat putkea vasten

Vastineena juttuun: Re: Putkenpainojen käsikahvat putkea vasten, jonka kirjoitti: 💩 , Joulukuun 16, 2016 kello: 18:55:27:

Jos kerran kokemusta on, niin miksi ihmeessä et pidä sitä minkäänlaisena turvallisuusriskinä, että putkessa on mitään loukkaantumiseen aiheuttavaa lisävaaraa,kun kerran on selvää faktaa että koirat putoilevat puomilta paljon herkemmin kuin esim. törmäilevät esteisiin, voin väittää näin yli 20 vuoden kokemuksella, ei pelkästään omilla koirillani, vaan myös koulutettaessa. On totta, että kun putki on ihan tavallisesti suoritettava este, todennäköisyys loukkaantua kahvoihin on tosi pieni. Mutta kun se putki on esimerkiksi puomin alla, loukkaantumisriski moninkertaistuu jos sattu niin ikävästi että koira putoaa putken päälle. Ja kun se riski painojen kahvoista on niin helkutin helppo poistaa, en ymmärrä miksi jaksat siitä vääntää?

Mitä tulee haistateluihin, voin ihan rehellisesti ja avoimesti pyytää anteeksi (mukanan myös huonoa huumoria, kuka nyt pahastuu itsensä haistelusta), annoin tunteiden liikaa vaikuttaa. Voi sitä kutsua myös älyn puutteeksi, en siitä välitä. Vieläkin niin paha paikka (vaikka aikaa on kulunut jo vuosia) on se kun koira putosi puomilta putken pääle ja katkaisi jalkansa, siis oikein paha luun murtuma, luu lähes irtipoikki. Se oli kova paikka, anteeksi siis haistattelut. Lähinnä siinä eniten harmitti se, etten vieläkään tiedä, mitä olisi pitänyt tehdä toisin, joko kouluttamisessa tai ohjauksessa. Koira vaan putosi, sitten se putki alla, täysin holtiton alastulo ja jalka väärään asentoon, koko paino päälle jne. Pakko vaan todeta että se oli aivan helkutin huonoa tsäkää, vihaan vaan koko käsitettä "huono tsäkä", yritän keksiä aina kaikelle hyvän syyn,että voisi asioista oppia. Omia koiria putoillut puomilta tätä ennen useasti ilman mitään sen kummempaa, eikä ole edes muuten koskaan itseään agilityssa loukanneet, muualla kyllä, esim. ihan metsässä juostessaan (kerran mm. juoksi yksi päin yllättäen ollutta piikkilankaa keskellä metsää, missä en mitenkään voinut kuvitella piikkilankaa olevan). Ja kun itselläni kuitenkin olut 6 kpl aktiivisia agilitykoiria, kaikki kisanneet sen verran paljon kolmosissakin, että valioksi päätyneet, joten kyllä tässä nyt ihan tilastoakin voi tehdä, eikä pelkkiä yksittäisiä tapauksia. Edelleen pidän sitä puomilta putoamista siis oikeasti yhtenä vaarallisimpana riskinä agilityssa, jos siellä alla on jotain lisäharmia. Miksi siis ei niitä voisi poistaa, mitkä helposti poistettavaia on? En vaadi etteikö putkia saisi olla kontaktien alla, mutta ainakin ne on tehtävä mahdollisimman turvallisiksi. Ja kun otetaan tavaksi laittaa ne putken painot niin, ettei niitä kantokahvoja ole tyrkyllä koirien tassujen osumiseen, niin miksi sitä ei voisi tehdä kaikkialla eikä pelkästään kun putki on kontaktin alla? Aivan varmasti jos tässä lipsuu, että ollaan vaan tarkkoja joillekin putkille, joku päivä se kantokahva jää tyrkylly aivan siihen kohtaan mihin koira todennäköisemmin putoaa, jos sattuu liukastumaan puomilla. Kokematon ratahenkilö esimerkiksi (noin se putki oli tuollakin, laitoin painot sanoin tänne puomin allekin).

Ja ylimielisyysasiaa en nyt ymmärrä ollenkaan, jos haluan kouluttaa koirani niin, että riskit pienenee. Miksi se on ylimielistä? Väitän että minulla on kyllä suhteellisuuden tajua tähänkin. Väittäisin kuitenkin, että juuri siitä syystä minulla on ollut sitten niin "hyvä tsäkä" (vaikka tätäkin käsitettä vihaan), että mitään muita vahinkoja ei agilytyssa ole koskaan omilla koiralla tapahtunut kuin tuo puomilta putoamisen johdosta tullut jalan murtuma, ilman putkea alal ei varmasti olis tullut. En koskaan ole ylimielisesti väittänyt, ettei _voisi_ muuta tapahtua, mutta haluan minimoida ne riskit. Ylimielistä olisi se, jos alkaisin muille tehdä, esim. treeneissä, epiksissä, kisoissa, miten vaan, sellaisia ratoja, että omatkin koirat osaa mennä tuon renkaan vähän vinosta, menkööt muutkin. Tai pussin, tai okserin takaakiertona, ihan miten vain. Mutta miten se on ylimielistä, jos koulutan omille koirilleni jotain spesiaalia? Jos vaatisin sitä kaikkia myös muilta, SE olisi ylimielistä. Näinpä tässä kerran kisoissa VKT:na ollesani kun erään tunnetun huippuohjaajan koira kääntyikin hypyltä yllättäen väärään suuntaan, minkä johdosta pussille tulo meni tosi pahaan kulmaan, pelästyin oikeasti, että nyt voi sattua, kun vauhtia oli aikas lailla, mutta koira osasi hakea selvästi itse sen pussin turvallisesti. Olisin nostanut hattua, jos sellainen olisi ollut, tosi taitava koira, vaikkei edes vielä kisattu kolmosissa.

--
- TRa


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]