Re: Koirien mittaaminen kansainvälisissä arvokisoissa


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Emilia Kainulainen , Elokuun 2, 2016 kello: 12:18:25
----------------------------------------------------------------------

Re: Koirien mittaaminen kansainvälisissä arvokisoissa

Vastineena juttuun: Re: Koirien mittaaminen kansainvälisissä arvokisoissa, jonka kirjoitti: Kuva , Elokuun 1, 2016 kello: 22:36:36:

Yksi aivan ehdottomasti mittaamiseen vaikuttava tekijä on väline, jolla koiran säkäkorkeutta mitataan. On jotakuinkin käsittämätöntä, että lajissa, jossa liikutaan mittaustarkkuudessa millimetreissä, käytössä on väline, jolla tuollaista tarkkuutta ei mitenkään voida saavuttaa. Kyseinen mittausväline soveltuu varmastikin oikein hyvin näyttelykoirien säkäkorkeuden mittaamiseen, jossa koirien säkämittaus ei vaadi millimetrien tarkkuutta, mutta mielestäni agilityyn se ei sovi.

Sagin blogissa olevassa kuvassa koiraa mitataan välineellä (https://www.showlinkshop.fi/tuote/sakamitta-ilman-pussia--measuring-stick-without-a-bag/605120/), joka tuottaa helposti puolenkin sentin heiton suuntaan ja toiseen ihan vain niinkin pienellä virheellä kuin että mittatikun maahan koskeva jalkaosa on millimetrin verran vinossa. (Laskeskelin tämän siltä pohjalta, että koiran säkä sijaistee sivusuunnassa noin 10-15cm päässä mittatikun varresta. Tällöin saadaan tehtyä suoraan verrannollinen yhtälö, jonka avulla mahdollisen mittausvirheen määrä voidaan helposti laskea.)

Mittatikun ei siis tarvitse tällöin olla edes fyysisesti irti pöydästä (tai millä tasolla mittausta tehdäänkään), sillä riittää, että pöytä tai mikä taso ikinä onkaan, on hieman epätasainen. Ja kun mittauksia ainakin normikisoissa tehdään vaikkapa agilitypöydällä, jonka pinta on röpelöinen, niin voi vain kuvitella, miten helposti mitta on vaikka sen millin - miksei enemmänkin - vinossa. Ja lisämausteen mittaamiseen tuo se, että koira on elävä olento, joka liikkuu, hengittää, kääntelee päätään, jne, jolloin mittatikun täysin hämmentävän pienen maahan osuvan pohjan pitäminen aukottoman varmasti alustassa kiinni on melkoinen tehtävä, jos kyse on rajatapauskoirasta.

Jotta koira voitaisiin oikeasti mitata edes suurin piirtein millien tarkkuudella, tulisi mittausvälineen aivan ehdottomasti olla tukeva kummaltakin puolelta koiraa - eli mittausvälineen tulisi osua maahan koiran kummaltakin puolelta. Lisäksi mittausvälineen tulisi olla sen verran jämäkkä ja mittaustasoon sen verran laajalta alueelta osuva, että millimetrin heitto mittaustasossa, koiran pään liikkeet, jne. eivät tekisi merkittävää haittaa mittaustarkkuudelle.

En usko, että mittausmetodeita opettamalla voidaan vaikuttaa mittaamisen tasalaatuistamiseen, ellei tuomareille anneta välineitä, joilla mittaaminen voidaan totutettaa tasalaatuisesti.


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]