Re: Maailmalla vs. meillä


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Muistoista vain , Lokakuun 26, 2017 kello: 14:27:10
----------------------------------------------------------------------

Re: Maailmalla vs. meillä

Vastineena juttuun: Maailmalla vs. meillä, jonka kirjoitti: Turhautunut , Lokakuun 9, 2017 kello: 20:14:59:

Turhautunut kirjoitti:
»
» 1. Miksi suurin osa suomalaisista agilitytuomareista harjoittavat ns. omaa juttuaan täällä Suomen kolkassa täysin eristäytyneenä muusta Euroopasta, ja porskuttaa vain menemään ikään kuin eivät ollenkaan seuraisi aikaa ja lajia? Täällä tehdään anteeksi nyt vaan rataprofiileja joilla ei ole mitään tekemistä keskieuroopan ja muun maailman rataprofiilien kanssa. Hienoa kiepsutella menemään 5m esteväleillä pikkuvalsseja ja kevyttä polkkaa, mutta ei sillä kyllä ole mitään tekemistä noiden 5,7 m/s etenemien ja 7-8m estevälien kanssa, jossa pääpaino on ihan muualla kuin siinä piensievässä rallatuksessa.

» Toivottavasti uudet tuomarit tuovat vaihtelua tähän ja pysyttelevät paremmin ajan hermolla.
» Miksi vanhoilta tuomareilta ei vaadita mitään ajan tasalla pysymistä? Tai jos vaaditaan, niin ei kyllä näytä siltä.

» 2. "Ei saa treenata. Jos otatte jonkun esteen uusiksi, niin poistutte nopeinta reittiä maaliin."

» Miten ihmeessä koiralle opetetaan, että kisat ovat vain yksi treenien jatke, kun tekeminen aina loppuu kuin seinään jos jonkun virheen jälkeen ja korjauksesta joutuu pois?? En tiedä yhtäkään toista maata koko -maailmassa- jossa olisi tällainen sääntö.

» Lisäksi jos tarkkoja ollaan, niin se hylätty suoritushan tulee vasta kun uusii esim. kontaktin, eli senkin jälkeen pitäisi vielä saada tehdä rataa loppuun asti. Vaan ei meillä. MM-kisoissa sun muissa pikkukarkeloissa kyllä, mutta ei meidän pikkukisoissa.

» Tähän pitäisi mielestäni meidän kisaajien vaatia muutosta. Miksi sallimme tämän? Jos eräilläkin tuomareilla on niin kiire kotiin mm. lätkää katsomaan ettei yhtään ylimääräistä kerkiä olemaan ja katsomaan korjauksia vaan heti vihelletään ja huudetaan pois, niin ehkä ko. henkilön pitäisi keksiä toinen harrastus. Tuomarointiinhan ei kukaan loppupelissä pakota... Silti tämäkin tuomari sitkeästi tuomaroi joka viikonloppu milloin missäkin.

» Mutta tuolle "ei saa treenata"-asialle pitäisi kyllä vaatia muutosta.

1) Itse olen seurannut agilitya sieltä v. 1990 alusta lähtien. Ainakaan mulle ei vieläkään ole selvinnyt se, mikä on se nk. ajankohtainen tapa tehdä viimeistä huutoa oleva rataprofiili, ja kuka määrää, mikä se on. Toki on viisautta vilkaista muidenkin maiden trendejä, mutta kuka sanoo, että he tekevät jotenkin paremmin. Agility yksi suola on se, et se on niin muuntuva ja muuttuva.

2) en ymmärrä tarvetta vetää harkka meininkiä joka paikkaa, jossa epäonnistuu. Harkat harkkoina ja kisat kisoina ja yleensä voi suorittaa kisarata kisanomaisesti loppuun. Eihän muidenkaan lajien kisoissa, esim. piirimestaruuskisoissa harkata; otetaas uudelleen viimeisin hyppy ku ponnistusmerkki ei ollut oikein kohillaan... tai mäkilaskussa harkataan pieleen myöhästynyttä ponnistusta.

Olen aina miettinyt, mitä oppia koiralle yritetään opettaa, kun puomin alastulon epäonnistuttua koira viedään takaisin alastulolle ja pidetään siinä käskyn alla hetki, 2on-2off. Mun näkökulmasta koiralle opetetaan kesken ratasuorituksen seisomista laudan päällä - jota me kutsutaan puomin alastuloksi - takajalat vähän ylempänä kuin etupää. Ei muuta. Ja tällä osaamisella ei ole mitään tekemistä agilityn tai puomin suorittamisen kanssa.


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]