Re: Maailmalla vs. meillä


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti kisaaja , Lokakuun 10, 2017 kello: 09:29:48
----------------------------------------------------------------------

Re: Maailmalla vs. meillä

Vastineena juttuun: Re: Maailmalla vs. meillä, jonka kirjoitti: Harrastelija , Lokakuun 9, 2017 kello: 22:40:29:

Harrastelija kirjoitti:
» Mikä salaisuus eurooppalaisilla on ? Nakaa nekkuun meitä menne tullen. Upeita koirakoita. Toki on niitä meilläkin mutta missä mättää. Nyt on ollut n kolme vuotta teholeirejä tarjolla joka lähtöön. Ja muutakin koulutusta on pilvin pimein joka lähtöön tarjolla ja hyviä osa onkin. Olosuhteet huippuja kesät talvet. Kisoja tarjolla sen kun vaan valitsee itselleen mieluisen hallin/tuomarin.

» Tuskin on tuomareiden syy kisamenestyksessä. Jos huipulle tähtää tulee kyllä ihan itse sitten kyräillä netistä MM tuomareiden tekemiä ratoja menneestä elämästä ja treenaamaan. Ei saa jäädä treenata (kisoissa jos hyl) hmm varmaankin kaksi piippuinen juttu toiset kun jää hinkkamaan ja on heitettävä pihalle jos ei tajua itse lähteä. On siellä muitakin kun Minä ja Minun Koira. Ja yksi tuomari totesi, että treenit on treenattu nyt on kisat. Sinänsä näyttää nykyjään olevan kisat suht pieniä kun tarjontaa on mistä valita joten ei siinä aikaa paljon tuhlaannu jos ottaa jonkun kohdan uudestaan ? En tiedä. Varmaan joku tuomari osaa vastata tähän paremmin.

Tavallaan tuomareiden ratasuunnittelu ohjaa mitä ja miten koulutetaan. Jos radat ovat piperrystä niin sitä sitten treenataan. Lisäksi kun seuraa nuorten koirien koulutusta niin todella moni alkaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa harjoittelemaan kaiken maailman kikkailuja, missä koiralta otetaan lähtökohtaisesti vauhti pois.

Radat ovat sen oman agilityuran aikana, joka siis juontaa alkunsa vuodesta 2005, ovat muuttuneet koko ajan teknisemmiksi. Muistan yhdetkin sm-kisat, missä hyppyradalla oli 11 takakiertoa! Ja sehän se juurikin hidastaa koiraa. Samoin monella on takana ottaa koiralta vauhtia pois ennen hyppyä, jotta kaarre ei valu, tässäkin on se kolikon kääntöpuoli, että siitä on tullut tietty ohjaustyyli, jota sitten opetetaan myös koirille, jotka eivät ole kovin nopeita ja taas ollaan tilanteessa missä koiran vauhtia otetaan tarkoitukselle pois. Joskus ei haittaa jos kaarros vähän valuu kunhan se vauhti ei siitä kärsi.

Itse olen täysin samaa mieltä, että kisoissa pitäisi pystyä jollain tasolla myös treenaaman. Meillä on se ongelma, että koira reagoi ohjaajan jännittämiseen, jota siis ei tule esille treeneissä eikä edes epiksissä... missä muualla sitä haastavaa tilannetta pääsee treenaamaan kuin kisoissa? Siihen kun kerrotte vastauksen niin heti alan treenaamaan ko. tavalla. Eikä tuo kisoissa treenaaminen tarkoita, että siihen radalle jäädään hinkuttamaan vaan otetaan ehkä se yksi kontakti uudestaan tai uusitaan lähtö. Ei varmana kisapäivien pituus pauku jos kisoissa muutama yksittäinen suoritus kestää sen 15-20 sekuntia pidempään.

Itse kisaan paljon myös ulkomailla. Ruotsissa on selvästi suoraviivaisempia ratoja, missä täytyy pystyä ohjaamaan koiraa kovassa vauhdissa, kuljettamaan ansaesteiden ohi. Toki on sielläkin niitä takakiertoja mutta ne yleensä ovat silti huomattavasti virtaavampia ratoja.

Suoraviivainen ei tarkoita että hypyt olisivat suorassa linjassa vaan tarkoitan, että linjat ovat suoraviivaisempia. Hyviä esimerkkejä nyt mm-kisojen hyppärit. Näyttivät helpoilta, paperilla. Mutta linjat hyvinkin virtaavia.


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]