Re: Miten EO-karsintojen mittauksissa kävi?


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti vinttari , Helmikuun 4, 2017 kello: 03:08:51
----------------------------------------------------------------------

Re: Miten EO-karsintojen mittauksissa kävi?

Vastineena juttuun: Re: Miten EO-karsintojen mittauksissa kävi?, jonka kirjoitti: kisaaja , Helmikuun 2, 2017 kello: 13:58:27:

Vinttikoirien mittausohjetta on jonkin verran ehdotettu malliksi, mutta en tiedä onko se agiliyn puolella kiinnostava (sielä pelataan 6 tai 10 mittatuloksen keskiarvolla ja ihan kunnollisilla mittauslaitteilla).

Tuohon tietyssä iässä mittaukseen totean vain sen että nk. rajatapaukset on SVKL:n sääntöjen mukaan uusintamitattava ennen sen kauden alkua, kun koira on jo täyttänyt 2 vuotta. Näin koitetaan minimoida se että nuorena rajatapauksena mitattu koira tulkitaan yli tai ali mitan sen vielä kasvaessa, vaan mitta tarkistetaan vielä siinä vaiheessa kun korkeuskasvun voi olettaa loppuneen ja niitä aikuisen koiran raamejakin on jo tullut. Koiran mittaa ylipäätään aina kaksi mittamiestä, ja uusintamitan ottavien tulee olla kaksi eri mittaajaa kuin on edellisellä kerralla ollut.

En sano, että agilityssä pitäisi asiat tehdä niin kuin esim. vinttikoirien kanssa tehdään, mutta totean että tähänkin "dilemmaan" on jonkinlainen ratkaisu muun lajin parissa pyritty löytämään. Ei se sitä ongelmaa silti poista, etteikö rajatapauksia olisi, niitä tulee tästä huolimatta varmasti aina olemaan ja se on vain valitettava tosiasia.

Tässä linkki niille joita kiinnostaa http://www.suomenvinttikoiraliitto.fi/wp-content/uploads/Liite-3-Mittausohje-15012017.pdf


kisaaja kirjoitti:
» Kyllä munkin mielestä on oikein, ettei mitan alle mahtuva koira lähde edustamaan kv-kisoihin. Ja on oikein, että arvokisoihin lähtevät koirat mitataan huolella. Niin kauan, kun on nykyiset mittausmenetelmät, näitä tapauksia on aina jonkin verran. Mutta vaikka koira olisi medi, kun se on 18 kk, mutta kun sille tulee lisää massaa vuosien varrella, se voi olla, että ne muutamat kriittiset millit ylittyy. Mä koen kohtuuttomaksi sen, että 5-6-vuotiaana mahdollisesti koira joutuu sitten makseihin.

» Mittaustapaa pitäisi kehittää. Lasermittaus / mittauskollegiot tms., jossa jokaikinen koira mitataan usean tuomarin toimesta. Tämä jo lähtökohtaisesti sulkee pois niitä rajatapauksia. Koirien mittaus 18 kk iässä ja tarkistus myöhemmin. Näin on joko Ruotissa tai Englannissa muistaakseni. Mutta oon myös siitä samaa mieltä, että ihan hyvin voisi olla, että meillä ei olisi enää 1-3 lk, vaan esim. starttiluokka, kisaluokka ja mestaruusluokka, josta viimeisestä valitaan arvokisajoukkueet, ja joka käytännössä vastaisi muiden maiden ylintä luokkaa. Kisaluokassa voisi antaa mahdollisuuden rajatapauksille kisata alemmissa säkäluokissa, ilman, että he vievät luokkanousumahdollisuuksia normikokoisilta.


» ITe kirjoitti:

»
» » Itse en oikein osaa nähdä tässä mitään rangaistuselementtiä. Koirakko on pyrkinyt kansainväliseen arvokilpailuun ja tästä seuraa, että koiran kokoluokka tarkistetaan. Menettelyä on tähän mennessä noudatettu MM- ja PM-joukkueiden osalta tähänkin mennessä. Nyt sama menettely otettiin käyttöön EO-kilpailun osalta. Kysymyksessä on enemminkin sekä kilpailijan että kanssakilpailijoiden oikeusturvan vaaliminen.

» » Koska mittauksen tuloksella on merkitystä melko nopealla aikavälillä, se oli syytä tehdä nimenomaan kyseisessä kilpailussa. Minusta se oli hyvä ratkaisu. Muutenhan kollegio oltaisiin voitu järjestää sääntöjen puitteissa hieman pidemmällä aikavälillä.

» » Se, että arvokisakarsinnoissa toteutetaan tällaisia tarkistusmittauksia vastaa mielestäni hyvin sekä kansallisia että kansainvälisiä tarpeita. Silloin mittaukset kohdistuvat mielestäni ennen kaikkea juuri siihen joukkoon, joiden koirien tulisi olla sekä mahdollisimman hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta myös kokokriteereiltään olla mahdollisimman vertailukelpoisia.

» » Minusta on toinen keskustelu pohtia muita kilpailukriteereitä niiden osalta, jotka eivät tavoittele kansainvälistä edustusta ja suomenmestaruuksia. Mestaruuden ja maajoukkuepaikan tavoittelijoiden osalta seulan tule olla tarkka ja tasapuolinen.

» » »
» » » Hyvä hyvä kirjoitti:
» » » » Oli jo aikakin, ja lisää mittauksia ihan tavan kisoihinkin.
» » » » Noita iiisoja medejä kyllä riittää, mitta käteen ja siirto oikeaan säkään..----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]