Re: Koirien mittaaminen kansainvälisissä arvokisoissa


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti on väliä! , Elokuun 12, 2016 kello: 08:47:26
----------------------------------------------------------------------

Re: Koirien mittaaminen kansainvälisissä arvokisoissa

Vastineena juttuun: Re: Koirien mittaaminen kansainvälisissä arvokisoissa, jonka kirjoitti: medi , Elokuun 12, 2016 kello: 08:08:28:

Vain jos näin on määritelty, että selkäranka TAI lapaluut ovat mittauskohtana. Mutta sanooko säännöt näin vai ovatko nyt liian tulkinnanvaraisia eli puhutaanko vain lapaluista? Järjellä ajatellen mitta tulisi ottaa mahdollisimman stabiilista kohtaa. Selkäranka ei sitä ole, koska ohjeissa ei ole määritelty pään tarkkaa asentoa. Ns. luonnollinen asento sekin vaihtelee yksittäiselläkin koiralla riippuen siitä, missä tilanteessa milloinkin ollaan ja onko asento koiran oma vai opetettu. Periaatteessa mittaustulokseen ei pitäisi voida vaikuttaa opettelemalla, paitsi tietty sen verran, että koira seisoo paikallaan kun vieras ihminen mittaa. Lapaluiden päältä mitta on tilanteesta riippumatta kaikista varmimmin aina jokseenkin muuttumaton ja siksi mielestäni myös vertailukelpoisin arvo.

medi kirjoitti:
» Jos se selkäranka nousee sieltä lapaluiden välistä, kuten kirjoitit, niin onhan se silti oikeasta kohdasta mitattu!

» on väliä! kirjoitti:
» » Totta kai sillä on väliä, mistä mitataan!!! Ja kyllä sillä alkaisi olemaan väliä sullekin "Medi", jos koirasi olisi sen sentin korkeampi. Se on helppo aina vähätellä ongelmia, kun ne ei itseään kosketa. Todennäköisesti asia on hieman epäselvä itse kullekin, myös osalle tuomareistakin. Siksi ajattelevat koiran parasta ja laittavat rajatauksen mieluummin sinne alempaan luokkaan. Vinttikoirilla mittaukseen suhtaudutaan paljon "ammattimaisemmin", mittauskohta sekä koiran ja pään asento on tarkkaan määritelty. Siellä ei selkärangasta mitata jne.

»
» » medi kirjoitti:
» » » Ei kai sillä ole väliä mikä kohta siellä lapaluiden kohdalla nousee yli mittarajan: lapaluu vai selkäranka, jos selkälinja on yli rajan, niin se pitäisi tulkita maksiksi.

» » » Tuomareilla aika vaihtelevaa käytäntöä mittauksissa, osa vaan pikaisesti katsoo ja antaa ohjaajan asetella koiransa parhain päin etujalat harallaan, lysyyn tms. Oman koirani mittasi mielestäni ihan loistavasti tuomari (nimeä tällä palstalla ei uskalla julkaista, kun varmaan joku lyttäisi..), joka malttoi varmistaa, että koira seisoo suorassa ja rentona. Mitattiin koiraa siten, että annoin namia alhaalta ja ylhäältäpäin eikä missään asennossa koiran selkä osunut mittatikkuun, 1 cm alle maksirajan. Kun oma koira on huolella mitattu, niin eipä tarvi jännitellä missään kisoissa, että joutuisi vaihtamaan säkäluokkaa. Uskoisinpa, että huolellisella mittauksella nuo rajatapaukset saataisiin oikeisiin luokkiin jo Suomessa. Täällä tunnetusti joitain tuomareita käytetään rajatapausten mittauttamiseen, kun tiedetään, että helposti saa alempaan luokkaan.

» » » tarkka mittauskohta ja -metodi? kirjoitti:
» » » » Koiran ruumiinrakenne vaikuttaa mittaukseen. Toisella koirallani selkäranka nousee lapaluiden yläpuolelle (niiden välistä) koiran seistessä itsenäisesti ja sen kannatellessa päätään ylhäällä. Jos mitta otetaan näin, koira on maksi. Jos taas päätä lasketaan alemmaksi niin että selkäranka jää lapaluiden alapuolelle (mitä ei ilmeisestikään saa tehdä agilitymittauksessa, kun koiran pitää seistä itsenäisesti) ja mitta otetaan puhtaasti lapaluiden päältä suoraan, koira on selvä medi. Toisella koirallani (saman rotuinen) ei samaa ilmiötä voi havaita, kun ei luontaisesti ole yhtä pysty päänasento.

» » » » Voisiko joku kertoa, miten lie rajatapauskoirat arvokisoissa sitten oikeasti mitataan, lapaluista vai korkeimmasta kohdasta lapaluiden kohdalla, jolloin mittauskohta voi siis olla myös selkäranka?----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]