Re: agility ei ole urheilua


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti mitä on urheilu , Heinäkuun 1, 2015 kello: 10:16:55
----------------------------------------------------------------------

Re: agility ei ole urheilua

Vastineena juttuun: Re: agility ei ole urheilua, jonka kirjoitti: Koiraurheilua , Heinäkuun 1, 2015 kello: 10:13:03:

Koiraurheilua kirjoitti:
» mites keilaus kirjoitti:
» » Koiraurheilua kirjoitti:
» » » Harrastan agilitya aktiivisesti ja siltikin olen samaa mieltä: agility ei ole itsestäänselvästi urheilua tai että vain huippujen kohdalla puhuisin urheilusta. Näin siis jos puhutaan lajin vaikutuksesta sitä harrastavan ihmisen (ei koiran) kuntoon.

» » » Jos huomioidaan se aika, minkä normi agilityharrastajat agilitykentillä ja -halleissa sekä kisoissa viettää ja suhteutetaan sama aika johonkin perinteisen urheilulajin harrastajien ja useita kertoja vuodessa omassa lajissaan kisaaviin, väitän, että agilityn harrastajat häviävät mennen tullen fysiikka- ja kuntotesteissä kuin myös rasvaprosentin mittauksessa, jos sellaiset vertailun vuoksi järjestettäisiin. Myös kouluttajana olen tähän seikkaan törmännyt: agilityn harrastajat haluavat olla ikään kuin urheilijoita ja haluavat, että heistä puhutaan urheilijoina, mutta eivät kuitenkaan juurikaan pyri omaa kuntoaan kohentamaan ja liikkumistansa parantamaan. Suurimmalla osalla tavallisista agilityharrastajista ei edes ole mitään tavoitteita asetettuna oman suorituskyvyn parantamiseksi, vaan kaikki huomio on pelkästään ikäänkuin koirassa ja sen harjoittamisessa. Ajatellaan, että kerran pari viikossa kymmenen minuuttia kentällä riittäisi siihen, että voitaisiin puhua itsestä urheilijoina silloin, kun nippanappa edes juosta jaksetaan. Koirat lenkitetään pyöräilemällä ja lämmitellään ennen treenejä niin, että koirat kirmailee vapaana pellolla ohjaajien käyskennellessä verkkaisesti keskenään niitä näitä rupatellen ilman että ohjaajilla itsellään missään vaiheessa hiki virtaa. Ennen kisoja ja treenejä vain aniharva ohjaaja lämmittelee omia lihaksiaan, ottaa vetoja ja valmistelee kroppaansa niinkuin urheilusuoritusta ennen tulisi mielestäni tehdä. Ja yhtä harva myöskään tuntuu huolehtivan omasta jälkijäähdyttelystä, lihastensa venyttelyistä jne. suorituksen päätteeksi puhumattakaan oikeaoppisesta, urheilijalle sopivasta ravitsemuksesta. Jos ilman näitä toimenpiteitä pystyy lajia harrastamaan, en puhuisi urheilusta, korkeintaan käyttäisin sanaa koiraurheilu.

» » » Agilityssa aika monien kohdalla urheiluun viittaa vain urheilulliset kuteet.

» »
» » Mites sitten keilaus? golf? shakki? curling? mitä näitä nyt tulis ekana mieleen. tosi urheilua. saatikka sitten kaikki auto"urheilu".

» Siinäpä se pointti ja ongelma onkin: agilityn harrastajille tuntuu riittävän, että heillä on urheilustatus, kun se kerran jollain shakinpelaajillakin on. Mihin päästään sillä, että asetetaan tavoitteet matalalle, jonnekin käyrän alapäähän? Jos urheilusta halutaan puhua, miksi ei verrata itseään uimareihin ja hiihtäjiin?

Urheilua voi olla muukin kuin fyysistä kuntoa vaativa:
"Urheilu on yhteisnimitys fyysisen kunnon ylläpitämiseksi, virkistykseksi tai sääntöjen mukaisena kilpailuna harjoitettaville liikuntamuodoille. Siihen kuuluvat myös huvi- tai kilpailumielessä harrastetut suoritukset, joissa mekaanisten laitteiden tai eläinten osuus on merkittävä."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Urheilu----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Agilitysivujen juttupalsta / The message board of the Agility pages ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]